De Ultieme Gids voor Beton Cire op Tegels

Ontdek Handige Tips, Verleidelijke Prijzen en Veelgestelde Vragen

Beton Cire: wat is het precies en waarom wordt het steeds populairder? 

Beton cire is een luxe afwerkingsmethode die oorspronkelijk uit Frankrijk komt. Het is eigenlijk een soort dun laagje cement dat je op allerlei dingen kunt smeren, zoals vloeren, muren, meubels en tegels. Het wordt veel gebruikt in badkamers en toiletten (herkenbaar is de ibize style badkamer). Het woord "cire" betekent "gewaxt" in het Frans, en na het aanbrengen krijgt het een speciale waxlaag om het waterdicht en stevig te maken. 

Het gave van beton cire is dat het een superstrakke en moderne look geeft aan alles waar je het op smeert. Daarom is het een hip alternatief geworden voor gewone tegels en andere saaie afwerkingen. En het beste is dat het verkrijgbaar is in allerlei coole kleuren en je kunt het aanpassen aan jouw stijl.

Het is ook perfect voor badkamers en keukens omdat het waterafstotend is, dus je hoeft je geen zorgen te maken over vochtige ruimtes. Maar hey, let wel op dat je de ondergrond goed voorbereidt en het goed aanbrengt, anders gaat het niet lang mee. De ondergrond is vaak tegels en daar zijn veel vragen over. 

Kan je Beton Cire aanbrengen op tegels? 

Ja, beton cire kan over tegels worden aangebracht. Voorbereiding en het aanbrengen van een speciale primer zijn belangrijk voor een goede hechting. Beton cire wordt in dunne lagen aangebracht, en het oppervlak wordt gladgemaakt en gepolijst voor een moderne uitstraling. Het is een geweldige manier om tegels te vernieuwen zonder veel sloopwerk. 

Waarom is beton cire aanbrengen op tegels duurder dan een andere ondergrond?

Voordat je Beton Ciré over tegels aanbrengt, is het belangrijk om de tegels goed te ontvetten en te egaliseren. Beton Ciré is namelijk een dunne laag van maximaal 3 mm. Als de ondergrond niet goed geëgaliseerd is, kunnen gaten en naden nog zichtbaar zijn door het Beton Ciré heen.

Als je Beton Cire op tegels wilt aanbrengen, heb je een extra laagje Beton Cire nodig. Deze laag wordt gemaakt met de Beton Cire hechtlaag. Verwijder eerst het oude kitwerk met een kitvoegen snijder en maak de tegels goed vetvrij met een stripper. Vervolgens kun je direct beginnen met smeren. Na het schuren van de eerste laag kunnen de tegelpatronen nog zichtbaar zijn. Gebruik impregneer om de zuiging gelijkmatiger te maken. Als alternatief kun je ook andere stucproducten met de juiste primers gebruiken. Ardex, Schonox en Knauf bieden hiervoor goede materialen aan.

Wat kost beton cire aanbrengen op tegels door een professional? 

De kosten voor het aanbrengen van beton cire op tegels kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de oppervlakte van de te behandelen tegels, de moeilijkheidsgraad van het project, de locatie, en de gekozen afwerking.

 • Gemiddeld liggen de kosten voor het aanbrengen van beton cire op tegels tussen de €150 en €200 per vierkante meter. Dit bedrag omvat zowel het materiaal als de arbeidskosten. 
 • Gemiddeld liggen de kosten voor het aanbrengen van beton cire op een andere ondergrond dan tegels tussen de 100 en 150.

Een stapsgewijs proces van het aanbrengen van beton cire op tegels:

 • Stap 1: Voorbereiding
  Zorg ervoor dat de tegels schoon en vrij van stof en vuil zijn.
  Controleer of de tegels stevig vastzitten en niet loskomen.
  Schuur de tegels lichtjes om een betere hechting te bevorderen.
 • Stap 2: Primer aanbrengen
  Breng een speciale primer aan op de tegels om de hechting te verbeteren en vochtabsorptie te voorkomen.
  Laat de primer drogen volgens de instructies van de fabrikant.
 • Stap 3: Eerste laag beton cire aanbrengen
  Meng het beton cire poeder met water volgens de instructies op de verpakking om een gladde pasta te krijgen.
  Breng de eerste laag beton cire aan op de tegels met behulp van een spatel of troffel.
  Zorg ervoor dat de laag gelijkmatig wordt verdeeld en de tegels volledig bedekt zijn.
 • Stap 4: Wapeningsgaas toevoegen (optioneel)
  Als extra versteviging kun je wapeningsgaas in de natte beton cire laag drukken.
  Dit helpt bij het voorkomen van scheuren en versterkt de structuur.
 • Stap 5: Tweede laag beton cire aanbrengen
  Breng de tweede laag beton cire aan, net zoals je deed met de eerste laag.
  Zorg ervoor dat de laag gelijkmatig is en eventuele oneffenheden worden gladgestreken.
 • Stap 6: Afwerking
  Nadat de tweede laag is aangebracht, kun je het oppervlak gladmaken en polijsten voor een strakke uitstraling.
  Gebruik een spaan of een speciale afwerkingsgereedschap om de beton cire glad te maken.
 • Stap 7: Sealer aanbrengen
  Om het oppervlak te beschermen en waterdicht te maken, breng je een geschikte sealer aan op de beton cire.
  Volg de instructies van de fabrikant voor de sealerapplicatie en droogtijd.
 • Stap 8: Uitharden en drogen
  Laat de beton cire voldoende uitharden en drogen volgens de aanbevelingen van de fabrikant voordat je de ruimte weer in gebruik neemt.

Met deze stappen kun je beton ciré succesvol aanbrengen op tegels en een prachtige, moderne afwerking creëren voor je ruimte. Onthoud dat het nauwkeurig opvolgen van de instructies en het gebruik van hoogwaardige materialen cruciaal zijn voor een duurzaam en mooi resultaat.

Veelgestelde vragen

 1. Kan beton cire rechtstreeks over bestaande tegels worden aangebracht?
  Ja, beton cire kan rechtstreeks over bestaande tegels worden aangebracht, mits de tegels goed vastzitten en vlak zijn. Een goede voorbereiding, zoals het reinigen en opschuren van de tegels, is belangrijk om een goede hechting te garanderen.
   
 2. Welke ondergronden zijn geschikt voor het aanbrengen van beton cire over tegels?
  Beton cire kan worden aangebracht over verschillende ondergronden, zoals keramische tegels, natuursteen, beton, cement, en gipsplaten. Het is essentieel dat de ondergrond stabiel, schoon, vlak en vrij van losse delen is.
   
 3. Hoe zit het met de waterbestendigheid van beton cire over tegels, met name in natte ruimtes zoals de badkamer?
  Beton cire is van nature waterafstotend, waardoor het een uitstekende keuze is voor natte ruimtes zoals de badkamer. Echter, het is belangrijk om een speciale waterdichte coating of sealer aan te brengen om de waterbestendigheid te verbeteren en zo de levensduur van de beton cire te verlengen.
   
 4. Hoe kan ik de kleur van beton cire over tegels kiezen?
  Beton cire is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zodat u de gewenste esthetiek kunt bereiken. Het is raadzaam om vooraf monsters te bekijken en te vergelijken om de kleur te kiezen die het beste bij uw interieur past. Houd rekening met de bestaande kleuren en materialen in de ruimte om een harmonieus geheel te creëren.
   
 5. Wat is het verschil tussen beton cire en traditioneel tegelwerk?
  Beton cire is een dunne laag cementmortel die handmatig wordt aangebracht, terwijl traditioneel tegelwerk keramische of natuurstenen tegels gebruikt die met lijm op een ondergrond worden geplaatst. Beton cire heeft als voordeel dat het naadloos is, wat een strakke en moderne uitstraling geeft. Traditioneel tegelwerk heeft meer voegen en kan gevoeliger zijn voor vochtproblemen als de voegen niet goed zijn afgedicht.