Voorstrijk: alles wat je moet weten

Voorstrijk: alles wat je moet weten

Een goed begin is het halve werk! In dit artikel leggen we uit wat voorstrijk is, wanneer je het gebruikt en wat voor een verschillende soort voorstrijk er zijn. 

Wat is voorstrijk? 

Voorstrijk wordt gebruikt om een wand of plafond voor te behandelen zodat stucwerk niet zal loslaten, afbrokkelen of dat je oneffenheden ziet. Dit is de voornaamste reden van het aanbrengen van voorstrijk. Het zorgt voor een goede hechting van de stucwerk aan de muur en het voorkomt op die manier dat het stucwerk gaat loslaten. Je muur behandelen met voorstrijk geeft daarnaast nog een aantal voordelen: 

  • Het doel is om een uniform oppervlak te creëren en voorkomt kleurverschillen. 
  • Voorstrijk kan ook helpen om de hoeveelheid water die nodig is voor het mengen en aanbrengen te verminderen.
  • Het kan je tijd schelen. Doordat het werk beter hecht en sneller uniform is, vermindert het je totale klustijd.

Al deze voordelen maken voorstrijk dus een goede voorbereiding op verdere behandeling van de muur, zoals stucen of schilderen.

Wanneer gebruik je voorstrijk? 

In het kort: altijd. Uit ervaring adviseren wij om in 99% van de gevallen voorstrijk te gebruiken voor het beste resultaat.. In theorie is voorstrijk nodig wanneer de ondergrond een zuigende werking heeft. Als je wilt testen of een ondergrond een zuigende werking heeft kun je hier een simpele test voor doen. Die test werkt als volgt: 

  1. Een streep water aanbrengen op de muur met bijvoorbeeld een kwast.  
  2. Na 5 minuten kijken of het water er nog steeds zit. 

Als het na 5 minuten er nog steeds zit heb je niet zo een zuigende ondergrond maar als het water is verdwenen dan heb je te maken met een sterk zuigende ondergrond en adviseren wij voorstrijk. 

Er zijn veel verschillende type ondergronden waarop je kan gaan stucen. Voorbeelden van sterk- en zwak zuigende ondergronden: 

  • Tegels hebben een zwak zuigende ondergrond. Maar hierdoor hecht het stucwerk lastig - dus wij adviseren hier zeker met voorstrijk te behandelen. 
  • Gipsplaten hebben een sterke zuigende werking, daarom is het belangrijk de platen voor te strijken en dan pas te behangen, verven of stuccen.
  • Betonnen muur kan een sterk zuigende werkingen hebben en in veel gevallen is er hier voorstrijk bij nodig. 
  • Behangklare wand heeft ook een sterk zuigende werking dus altijd voorstrijken. 

Gerelateerd aan de zuigende werking van de ondergrond, is het materiaal dat nu op de muur zit. Tegels bijvoorbeeld vallen vaak in de categorie 'zwakke tot niet-zuigende ondergrond'. Kies je een voorstrijk voor stucen over tegels dan is dat dus iets om rekening mee te houden. Ook gipsplaten voorstrijken voor stucen doe je meestal met een voorstrijk voor zwak-zuigende ondergrond. Wanden gemaakt van gasbeton of voorzien van metselwerk zijn bij uitstek juist sterk of onregelmatig zuigende ondergronden.
 


Verschil tussen verschillende type voorstrijk? 

Ze zijn er in verschillende soorten, waaronder latex-, olie-, schellak- en watergedragen voorstrijk. In kort: oliebasis is lastiger aan te brengen maar een steviger/duurzamer  eindresultaat.  

  • Voorstrijk op oliebasis zijn dikker en lastiger aan te brengen, maar het is eindresultaat is duurzamer en bieden een betere bescherming van het pleisterwerk (in vergelijking met waterbasis). Dit type wordt vaak gebruikt op oppervlakken die poreuzer zijn of die eerder zijn geverfd.
  • Voorstrijk op waterbasis zijn dunner en makkelijker aan te brengen, maar het is niet zo duurzaam en kan gemakkelijker beschadigd raken (in vergelijking met olie basis). Dit type wordt meestal gebruikt op gladde oppervlakken waar een fijnere afdichting nodig is.

Kort het stappenplan onder elkaar: 

  1. Bereid het oppervlak voor 
    Verwijder alle bestaande pleister en puin, vul eventuele gaten of scheuren op en schuur het gebied om een glad oppervlak te creëren. 
  2. Primer aanbrengen 
    Afhankelijk van het type materiaal dat u pleistert, moet u mogelijk een primerlaag aanbrengen. 
  3. Meng de pleister
    Meng de pleister met water en roer tot het een romige, consistente textuur bereikt. 
  4. Breng de pleister aan 
    Gebruik een troffel om de pleister in dunne lagen aan te brengen, beginnend aan de bovenkant en naar beneden werkend.
  5. Maak het oppervlak glad
    Gebruik een vochtige spons of troffel om het oppervlak van de pleister glad te maken.
  6. Laat het drogen
    Laat het gips 24 uur drogen voordat je het schildert of behangt.

Wil je toch liever een professionele partij je laten helpen neem dan een kijkje op onze website.

Voor: Wanden in de voorstrijk 💪

Na: Strak, glad en sterk eindresultaat 🙌