Wil je de badkamer stucen? Zo doe je dat.

Wil je de badkamer stucen? Zo doe je dat. 

Wanneer je op zoek bent naar een unieke uitstraling voor je badkamer en een gemakkelijk schoon te maken oppervlak wilt creëren zonder voegen, kan het waterdicht laten stucen van je bestaande badkamer een goede optie zijn. In dit artikel leest je alles over het stucen van je badkamer in plaats van het traditionele betegelen, inclusief gemiddelde prijzen.

Als ervaren stukadoors platform krijgen wij regelmatig vragen over het stucen van badkamers met waterdichte stucwerk (gips- of cementgebonden mortel). Enkele van de meest gestelde vragen zijn:

 • Wat zijn de kosten voor het stucen van een badkamer?
 • Is het mogelijk om een badkamer te stucen? 
 • Via welke manieren kan je je badkamer stucen?
 • Kan je over badkamer tegels heen stucen? 

In dit artikel zullen we deze vragen beantwoorden en je meer informatie geven over het proces van het stucen van je badkamer.

Kosten Badkamer Stucen

Het laten stucen van je badkamer door een professionele stukadoor, voor of na het tegelen, kan een flinke investering zijn. Maar wij zijn van mening dat dit niet per se duur hoeft te zijn! Op deze pagina vind je alle antwoorden op de veelgestelde vragen over het stucen van badkamers en de gemiddelde kosten.

Welk soort stucwerk kan er eigenlijk worden toegepast in een natte ruimte zoals uw douche of badkamer? Op deze pagina geven wij je alle informatie die je nodig hebt. Bovendien staan wij graag voor je klaar als het gaat om bijzondere wandafwerkingen. 

MateriaalPrijsToepassingenEigenschappen
Betonstuc of beton cireVanaf €100 per m2    MurenWaterdicht, warme uitstraling, geen voegen en hygiënisch
TadelaktTussen €175 en €225 per m2    MurenWaterdicht, warme uitstraling, geen voegen en hygiënisch.
Microcement en microbeton    Vanaf €135 per m2VloerenWaterdicht, krasbestendig en zeer hard. Makkelijk aan te brengen.

Is het mogelijk om een badkamer te stucen? Jazeker! 

Stucen is het proces van het aanbrengen van een gladde, harde afwerking op muren en plafonds met behulp van stucwerk. Dit bouwmateriaal is samengesteld uit water, kalk en zand en wordt als natte pasta op de muur aangebracht, waarna het uithardt.

Voor het stucen van een badkamer is vaak enige voorbereiding nodig, zoals het verwijderen van oude tegels of behang, het herstellen van eventuele beschadigingen aan de muur en het aanbrengen van een primer. Hierna kan het stucwerk volgens de gebruikelijke technieken worden aangebracht.

Het is belangrijk om te onthouden dat stucen een vak is dat vaardigheden en ervaring vereist. Als je geen ervaring hebt met stucen, raden wij je aan om een professionele stukadoor in te schakelen om het werk voor u uit te voeren. Zo bent u verzekerd van een mooi en kwalitatief eindresultaat.

Hoewel er verschillende soorten stucwerk zijn, is niet elke afwerking geschikt voor gebruik in een natte ruimte. Het is belangrijk dat de gebruikte stucmortel waterdicht is en dus zelfs in de vochtigste delen van de badkamer kan worden toegepast. 

De volgende afwerkingen zijn geschikt voor de badkamer: 

 1. Betonstuc of beton ciré
  Beton ciré is een cementgebonden stucsoort die slijt- en waterbestendig is en daarom veel wordt gebruikt in keukens en badkamers. Het kan op verschillende soorten ondergronden zoals beton, gipsplaten en hout worden aangebracht om een betonlook te creëren, en bijna elke kleur is mogelijk. Het stucwerk wordt in verschillende lagen aangebracht, met als laatste een waterdichte beschermingslaag, ook wel de coating genoemd. Betonstuc en beton ciré zijn hetzelfde, behalve dat beton ciré net iets chiquer klinkt.
   
 2. Tadelakt
  Tadelakt is een traditioneel Marokkaans type stucwerk met een heel bijzondere, warme uitstraling. Omdat het waterafstotend is, wordt het veel gebruikt in badkamers. Het heeft goede warmte- en vochtregulerende eigenschappen. Het aanbrengen van tadelakt is arbeidsintensief en vereist vakmanschap, dus het is aan te raden om dit te laten doen door ervaren professionals.
   
 3. Microbeton en microcement
  Microcement en microbeton geven door de fijne korrelgrootte een strakke uitstraling. Het kan op bijna elke ondergrond worden aangebracht, inclusief hout en tegels. Het is ook sterk genoeg om als vloerbedekking te dienen, waardoor het zeer geschikt is om in de hele badkamer te gebruiken. Hoewel microcement en microbeton vaak door elkaar worden gebruikt, is dit niet helemaal correct: microcement heeft een dikte van ongeveer 1 - 3 mm en microbeton 6 - 8 mm.
   

Kan je over badkamer tegels heen stucen? 

Jazeker! Het is mogelijk om stucwerk over tegels aan te brengen, maar dit vereist een grondige voorbereiding en de vaardigheden van een ervaren stukadoor. Een slordige voorbereiding kan resulteren in ongelijkmatig stucwerk en in het ergste geval kan het zelfs loslaten van de muur. Een professional weet precies wat hij doet en zorgt ervoor dat het stucwerk glad op de muur komt te zitten, zodat het nog jaren meegaat. 

Over het algemeen wordt stucen over tegels niet aanbevolen, omdat tegels een lastige ondergrond zijn om overheen te stucen. In oudere woningen waarbij de tegels moeilijk te verwijderen zijn zonder scheuren te veroorzaken, is dit soms echter de enige optie. Als dit niet het geval is en je de mogelijkheid hebt om de tegels eerst te verwijderen, dan wordt dit zeker aanbevolen. Het proces van het voorbereiden van de tegels moet zorgvuldig worden uitgevoerd, omdat slechte voorbereiding kan leiden tot loslatend stucwerk.

In principe is bijna elk type stucwerk geschikt om over tegels aan te brengen, afhankelijk van de gewenste uitstraling. Het is echter verstandig om rekening te houden met de soort ruimte die je wilt voorzien van een nieuwe laag stuc. Tegels vind je meestal in vochtige ruimtes zoals de badkamer, het toilet en de keuken. Bij het kiezen van een bepaald type stucwerk is het belangrijk om hiermee rekening te houden. Beton ciré en tadelakt (zie onze vorige alinea) zijn bijvoorbeeld zeer geschikt voor vochtige ruimtes, waar sierpleister zonder extra bescherming kan gaan scheuren en afbrokkelen. Indien je twijfelt over welk type stucwerk het meest geschikt is voor jouw situatie en wensen, laat je dan adviseren door een vakman. 

Wil je meer weten over stucen en de kosten? Lees het artikel hieronder off klik door naar onze homepage.