Wat is de droogtijd van stucwerk?

We snappen het helemaal - je bent de verbouwing aan het plannen en daardoor moet alle verschillende klussen goed op elkaar zijn afgestemd. Stucwerk moet drogen maar hoe lang duurt dat eigenlijk? In dit artikel leggen we uit hoe lang het gemiddeld duurt, hoe je het kan versnellen en andere tips waar je rekening mee moet houden. Maar laten we beginnen bij het begin. 

Wat is de droogtijd van stucwerk? 

Gemiddeld gezien duurt het 1 tot 2 weken voordat een vers gepleisterde muur helemaal droog is (en in sommige gevallen zelfs langer). Hoe snel het gips droogt, hangt af van een aantal factoren, waaronder:

 • Dikte van het stucwerk
 • Luchtvochtigheid
 • Ventilatie
 • Temperatuur

Houd rekening mee met dat stucwerk op het begin nog erg nat is en daardoor zeer makkelijk kan beschadigen. Dus pas op met verder in het klussen in het huis en zorg dat tijdens de droogtijd geen grote klussen gepland zijn zoals het leggen van de vloer of installeren van de keuken. 

Help! Mijn stucwerk droogt niet. Hoe kan dat? 

Er zijn een aantal redenen waarom stucwerk niet goed droogt:

 • Te hoge luchtvochtigheid: Als de luchtvochtigheid in de ruimte te hoog is, kan dit het droogproces van stucwerk vertragen.
 • Te lage temperatuur: Als de temperatuur in de ruimte te laag is, kan dit het droogproces van stucwerk vertragen.
 • Onvoldoende ventilatie: Als de ruimte onvoldoende geventileerd is, kan dit het droogproces van stucwerk vertragen.
 • Dikke stuclaag: Als de stuclaag erg dik is, kan dit het droogproces vertragen.

Op welke manier kan je de droogtijd versnellen? (brengt risico’s met zich mee)

In de regel droogt stucwerk gemiddeld ongeveer 1 millimeter per dag. Dit is dus wel van afhankelijk van temperatuur, ventilatie en luchtvochtigheid (vergelijkbaar met het vorige antwoord). In de winter als het koud en nat is duurt het gemiddeld een stuk langer dan in de zomer als het droog en warm is. Als we de manier opsommen om de droogtijd te versnellen: 

 • Zorg voor goede ventilatie: Zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is, zodat de luchtvochtigheid laag blijft en de stuclaag sneller kan drogen.
 • Gebruik een droger of ventilator: Door een droger of ventilator te gebruiken kan de droogtijd worden versneld.
 • Verhoog de omgevingstemperatuur: Door de temperatuur in de ruimte te verhogen, kan de droogtijd van stucwerk versneld worden.

Het is wel belangrijk om in gedachten te houden dat het stucwerk volledig moet drogen voordat het wordt behandeld, anders kan het beschadigen of niet goed hechten. 

Alleen let op - versneld drogen van stucwerk brengt ook risico’s met zich mee. Doordat je versneld het water probeert laten opdrogen heb je ook kans op scheurvorming in het stucwerk. 

Dus wij zouden altijd adviseren om de volgende klus na het stucwerk 1,5/2 weken later in te plannen zodat je het stucwerk zelf kan laten drogen. 

Insnijden en kitten van stucwerk. Dit hoor ik vaker. Waarom zou je dat doen?

Om scheurvorming te voorkomen. Zeker bij nieuwbouw “leven” de gebouwen nog de eerste 5 jaar. Dat betekent dat er kans bestaat op scheurvorming - om dit te voorkomen ga je nog te drogen stucwerk in de inwendige hoeken snijden om de scheuren te voorkomen. Het is nogmaals belangrijk dat je dit doet voordat het stucwerk gedroogd is. Vervolgens als het droog is kit je de randen af zodat het niet meer te zien is. Let op - deze manier werkt alleen bij traditioneel stucwerk en niet bij dunpleister. Wil je meer weten over wandafwerking voor nieuwbouwwoning? Bekijk dan dit artikel. 

Ben je nog op zoek naar een goede partij? Start hier je zoekactie naar een goede gekwalificeerde stukadoor.