Wat voor soorten stucwerk zijn er?

Wat voor soorten stucwerk zijn er? 

Er zijn verschillende soorten stuc die worden gebruikt voor het afwerken van muren, plafonds en andere oppervlakken. Laten we bij het begin beginnen. 

Wat is stuc nu eigenlijk? 

Het is een afwerklaag van stucwerk die wordt aangebracht op muren en plafonds in het interieur van een gebouw. Het bestaat uit een mengsel van kleine deeltjes, zoals cement, gips of kunststof, en wordt aangebracht op een ondergrond om een glad, egaal en esthetisch aantrekkelijk oppervlak te creëren. Stuc kan worden gebruikt voor zowel binnen- als buitenmuren en is beschikbaar in verschillende kleuren, stijlen en soorten.

Wat zijn de meest voorkomende soorten stucwerk? Zie hieronder een overzicht. 

Soorten StucwerkOmschrijvingGemiddelde prijs m2
SpackspuitwerkGespoten korrel8 tot 13 euro per m2
Behangklaar (traditioneel)Bijna glad10 tot 21 euro per m2
Sausklaar (traditioneel)Strak & glad15 tot 21 euro per m2
SierpleisterSpachtelputz korrel12 tot 23 euro per m2
Raapwerk (traditioneel)Dikte van 1cm of meer20 tot 30 euro per m2
Beton CiréWatervaste betonstuc115 tot 150 euro m2

* Prijzen zijn inclusief materialen en exclusief BTW & reis-, parkeerkosten

Spackspuitwerk
Dit is een soort stucwerk dat wordt aangebracht met behulp van een spuitpistool of spackmachine. Het wordt gebruikt voor het afwerken van muren, plafonds en andere oppervlakken en bestaat meestal uit een mengsel van cement, zand, water en eventueel kleurpigmenten. Het wordt gespoten op een ondergrond en wordt vervolgens gladgestreken met behulp van een spachtel of krabber.

Dunpleister
Dit is een dunne, vloeibare stuc afwerking die gemakkelijk te bewerken is en snel droogt. Heel erg geschikt voor nieuwbouwwoningen. NIeuwbouwwoningen worden vaak behangklaar opgeleverd met vlakke platen. Hierdoor is een woning vaak al relatief recht in vergelijking met oudere woningen.  Daardoor is  een dunne laag dunpleister al genoeg om woning sausklaar te krijgen. Dus dunpleister is een goedkopere oplossing in vergelijking met traditioneel stucwerk en zeer geschikt voor nieuwbouw. Dit kan zowel machinaal als met de hand worden aangebracht. 

Behangklaar 
It’s in the name!. Dit is een muur die klaar is voor behang maar niet klaar is om te worden gesausd/geverfd. Mocht je bezig zijn met een nieuwbouwwoning hoor je wellicht vaak de term “behangklaar opgeleverd”. Dit betekent dat om te kunnen beginnen met sauzen er nog een tussen afwerking moet komen met dunpleister/renovlies/traditioneel stucwerk. 

Sausklaar
Ook hier zegt de naam het al. Na behangklaar volgt sausklaar . De muren zijn klaar om te worden gesausd / geschilderd. Dit wil zeggen dat de muren zodanig glad, egaal en vrij van oneffenheden zijn gestuct dat er meteen kan worden geschilderd/gesausd en er hoeft dus geen andere afwerking meer te worden gebruikt. 

Sierpleister
Vooral in de jaren 80/90 erg populair. In plaats van strak wordt je muur afgewerkt met een bepaalde structuur. Hier kan je verschillende structuren bij kiezen en ook kleuren. Daarnaast biedt het ook het voordeel dat het hierna niet meer hoeft te worden geschilderd. Veel gebruikte sierpleisters type zijn spachtelputz, Granol & Rustiekputz. 

Beton Ciré

Je eigen stukje Ibiza! Dit is een luxere vorm van stuccen veel gebruikt voor badkamers en/of toilet. Het wordt ook wel microcement of betonstuc genoemd. Goed om te weten: het wordt dus van cement gemaakt en het is 100% waterdicht. Dit stukje afwerking wordt met het jaar steeds populairder. Je moet de prijzen ook niet vergelijken met normaal stucwerk maar eerder met tegels voor de badkamer/toilet ivm waterdichtheid. 

Er zijn nog meer soorten stucwerk en als je meer wilt weten hebben we van elke vorm stucwerk nog een extra pagina met meer informatie. Binnen de Stukadoorsclub hebben we veel verschillende stukadoors met verschillende specialiteiten dus kies hier je favoriete afwerkvorm en we gaan de geschikte stukadoor voor je vinden.