Veelgestelde vragen

Stucen

Stucwerk mag afwijken; maar hoeveel?

Bij het beoordelen van de vlakheidstolerantie is het belangrijk om rekening te houden met het type stucwerk en de klasse ervan. Zo is de vlakheid bij dunpleister niet van belang, omdat deze met de ondergrond wordt 'mee gesmeerd'. Bij sausklaar traditioneel stucwerk groep 1 mag er op twee meetpunten van één meter afstand een verloop van 2 mm zitten. Op een afstand van twee meter mag dit verloop maximaal 5 mm zijn.

Kan ik zelf een muur stucen?

Natuurlijk is het mogelijk om zelf een muur glad te maken, mits je handig bent en de juiste materialen hebt. Het kan echter een uitdagende klus zijn en het eindresultaat zal waarschijnlijk niet zo perfect zijn als wanneer je een professional inschakelt. Het kost veel tijd en moeite en je zult ook geld moeten investeren in de benodigde materialen en gereedschappen. Maar als je volhardend bent, kun je het zeker zelf doen!

Wat kost het om een muur glad te maken?

Het glad maken van muren in nieuwbouw met dunpleister kost tussen de €10,- en €18,- per vierkante meter, exclusief 21% btw. Voor het glad maken van muren in renovatiewoningen (bijvoorbeeld granol) variëren de prijzen van €15,- tot €30,- per vierkante meter, exclusief 9% btw. De uiteindelijke prijs is afhankelijk van de dikte en moeilijkheidsgraad van het stucwerk.

Wanneer kan er gestuct worden bij nieuwbouw?

In de meeste gevallen is het mogelijk om direct te beginnen met het stucen van nieuwbouw. Aannemers zijn namelijk verplicht om nieuwbouwwoningen op te leveren wanneer de wanden, plafonds en vloeren onder een bepaald vochtpercentage zitten. Hierdoor kunnen vervolgwerkzaamheden direct na oplevering van start gaan. Mocht je nog vragen hebben, dan staan wij altijd voor je klaar.

Kan er gestuct worden over tegels?

Natuurlijk is het mogelijk om te stucen over tegels, zolang deze stevig vastzitten. Het is wel belangrijk om eerst een geschikte voorstrijk aan te brengen voordat je begint met stucen.

Kan er gestuct worden op hout?

Helaas, hout is een natuurlijk materiaal dat gevoelig is voor vocht en blijft bewegen. Zelfs als je een hechtprimer gebruikt, is de kans op loslaten en scheuren groot.

Wat is stucwerk?

Stucen is het proces waarbij wanden en plafonds worden geëgaliseerd door middel van het aanbrengen van een laag pleister, zoals stuc, gips of een andere soort mortel.

Kan er gestuct worden op spaanplaten?

Helaas is het niet mogelijk om stucwerk aan te brengen op houtsoorten. Dit komt doordat vocht en hout geen goede combinatie vormen. Bovendien kan het uitzetten en krimpen van het hout ervoor zorgen dat het stucwerk niet goed hecht en gevoelig is voor scheurvorming. Er zijn wel enkele uitzonderingen, zoals het gebruik van beton ciré op MDF.

Hoelang duurt het voordat het stucwerk droog is?

Het is een lastige vraag die afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de dikte van het stucwerk, het seizoen en de mate van ventilatie en luchtcirculatie. Over het algemeen duurt het ongeveer 1 á 2 weken voordat traditioneel stucwerk droog is. Dunpleister kan zelfs al na één dag droog zijn. Wil je meer weten over de droogtijd van stucwerk? Lees dan ons blog hierover. We staan altijd voor je klaar om je vragen te beantwoorden.